Provozní praxe 3. ročníků

Provozní praxe našich studentů z 3.ročníku letos probíhala ve dnech 20. 5. – 31.5. 2024 a zúčastnilo se jí celkem 94 studentů. Každý student měl strávit na pracovišti min. 6 hod/denně a odpracovat celkem 10 pracovních dnů, (tj. celkem 60 hodin).

Ke spolupráci se zapojilo 45 firem z celého olomouckého kraje – jmenoval bych ty největší jako jsou: KOYO, MUBEA, ABO VALVE, Hella FORVIA, HOPAX, EXCALIBURARMY, SEKO AEROSPACE, HONEYWELL, JOHN CRANE, EDWARDS, WANZL, SENIOR FLEXONICS, ALW INDUSTRY….

Většina firem naši spolupráci vítalo, avšak zájem byl v malém až omezeném počtu osob. Větší průmyslové firmy jevily zájem o více studentů, naopak střední a menší firmy se zajímaly spíše o jedince. Studenti dostali také možnost si praxi zajistit samy. Této možnosti využilo zhruba 25 studentů, kteří volili firmy, kde pracují nebo jí dokonce vlastní rodiče.

Myslím si, že naši studenti jsou na vysoké úrovni a jejich působení ve firmách jím zvýšilo celkovou kvalifikaci vzdělávání na střední škole.

Za firmy mohu sdělit, že na pracovištích byli naši zaměstnanci s prací studentů velmi spokojeni, převládalo kladné hodnocení. Drobné výtky směřovaly jen ke schopnosti pracovat s moderními průmyslovými systémy a k docházce některých studentů. Některým žákům byla nabídnuta brigáda a také možnost dlouhodobé spolupráce. Zástupci podniků poukazovali na krátkou dobu provozní praxe. Delší praxe by byla pro některé firmy přínosnější.

Ze strany studentů mohu sdělit, že na provozních praxích byli převážně spokojeni. Praxi hodnotili jako přínosnou. Prohloubili si teoretické i praktické znalosti ze školy v reálném prostředí výroby a vyzkoušeli si jaké to je chodit do práce třeba na 6 hod. ráno 😊. Studenti většinou pracovali na technologických úsecích, na montážích halách, konstrukčních kancelářích, ale také přímo ve výrobě jako obsluha některých CNC strojů, laserů a jiných výrobních zařízení..

Na závěr bych citoval některá hodnocení přímo od studentů:

  • Bylo to super, dobrý kolektiv…
  • Jsem spokojen, mám další zkušenosti…
  • Hodnotím pozitivně, dost jsem se naučil…
  • Bavilo mě to, zjistil jsem jak to ve firmě funguje…
  • Zajímavé informace a zkušenosti…
  • Praxe byly náročné, ale za to přínosné…
  • Práce se mi líbila a ráda bych zde po škole nastoupila…
  • Praxi jsem si užil a dostal jsem i zaplaceno…
  • Bylo to zajímavé, rád bych si zopakoval…