Fenomén Joel: Samouk, který nás dostal svou brilantní hrou na klavír

Když se řekne Joel Šturm, většině jeho spolužáků na Střední průmyslové škole strojnické na první pohled přijde na mysl sympatický, ale spíše nenápadný mladík. V minulém týdnu nám však ukázal svůj talent ve hře na klavír v Národním památníku na Vítkově, jehož návštěva byla součástí již tradiční literárně-historické exkurze v Praze, které se účastní každý rok maturitní ročníky.

Joel Šturm je studentem, který je nositelem poměrně zřídka se vyskytujícího biblického jména. A jak se ukázalo, má také nadání, které by mnozí považovali za dar „shůry“. Co však dělá z Joela skutečný fenomén, není jen jeho hudební talent, ale i skutečnost, že je naprostým samoukem. Nezná noty a hře na klavír se začal věnovat teprve před necelými čtyřmi lety v době pandemie COVID-19. Udivující je skutečnost, že Joel hraje pouze na základě sluchu a skladby se učí pomocí mobilní aplikace. Nikdy nenavštěvoval žádné hudební lekce a klasické notové zápisy jsou pro něj neznámou oblastí.

„Zprvu jsem byl uchvácen tím místem a jeho majestátním sálem, který disponuje úchvatnou akustickou ozvěnou. Říkal jsem si, kdyby tady byl klavír… No a jedno piano značky Petrof stálo v levém rohu sálu, tak jsem tu akustiku krapet vyzkoušel,” s úsměvem vysvětlil Joel.

Všichni přítomní zůstali v úžasu. Zazněly skladby jako Arrival to Earth, All along the watchtower, Unforgiven a další. K vrcholům patřily tematicky dvě, a sice Vltava z cyklu Smetanovy Mé vlasti. A také kultovní píseň Erika Claptona Knockin’ on heaven´s door. Skvělá akustika sálu na Vítkově vše jen umocnila. Skutečně jsme měli pocit, že jsme s Joelem otevírali „nebeské brány“.

M. Mackovíková